Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξανεμίζονται τα κέρδη στις ευρωαγορές

Περιορισμένες κινήσεις για τους δείκτες παρά τα αρχικά κέρδη. Αναφορές για γερμανική εμπλοκή στα σχέδια τραπεζικής ενοποίησης στην ΕΕ. Η αιφνιδιαστική κίνηση της BoJ. Μικτή εικόνα στα futures της Wall.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ενώ τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν καθώς διαρρέουν ειδήσεις που φέρουν τη Γερμανία να μπλοκάρει τα σχέδια για ευρεία τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις από το "μέτωπο" της ευρωκρίσης αντισταθμίζουν την αισιοδοξία με την οποία "άνοιξαν" τα χρηματιστήρια λόγω της νέας τολμηρής κίνησης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,06% στις 7.346 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% στις 3.508  μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,06% στις 5.871 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,1% στις 8.051 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,44% στις 5.325 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,22% στις 16.039 μονάδες.

Διεθνή πρακτορεία αποκαλύπτουν ότι Γερμανοί βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο βάσει της οποίας η τραπεζική ενοποίηση θα αφορά μόνο τις μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες της ΕΕ. Επίσης αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την ίδρυση νέου φορέα όπου μάλιστα τα μεγαλύτερα κράτη θα έχουν και περισσότερες ψήφους. Όλα αυτά φέρουν το Βερολίνο σε τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, η οποία έχει προτείνει να αναλάβει η ΕΚΤ την εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών της ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις αυτές αποδυνάμωσαν και το ευρώ που διαπραγματεύεται στα $1,3011 από $1,3042 την Τρίτη.

Επισημαίνεται πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με κέρδη καθώς η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επέκταση του δικού της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα αυξηθεί κατά 10 τρισ. γεν (126,7 δισ. δολ.) στα περίπου 80 τρισ. γεν.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε επιβεβαιώνει ότι η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ ασκεί πιέσεις και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν. Οι χρηματιστηριακές αγορές καλωσορίζουν τις εξελίξεις» εκτιμά ο Shane Oliver, της AMP Capital.

Κυκλικοί κλάδοι ηγούνται της ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο κλαδικός δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών καταγράφει κέρδη 1,6% και των βασικών πόρων κατά 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v